Blogopmaak

Wat is een omvormer?

27 maart 2023

Wat is een omvormer?

  • Wat is een omvormer?

    Zonnepanelen worden ook wel een PV-systeem genoemd of PV-panelen. PV staat voor fotovoltaïsch. Fotovoltaïsche cellen kunnen licht omzetten in stroom. Dit leveren dit als gelijkstroom. Deze stroom moet nog worden omgezet in bruikbare stroom. Dit is de taak van een omvormer. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom zodat de energie bruikbaar is voor huishoudelijke apparatuur of bijvoorbeeld voor het opladen van een auto. Omvormers bewaken ook de prestaties van de panelen, zodat de hoogst mogelijke opbrengst en veiligheid wordt gegarandeerd. Omvormers zijn dus een belangrijk onderdeel van de installatie om de opgewekte stroom te kunnen gebruiken. 

Alles over een cruciaal onderdeel van de zonne-stroominstallatie

Wat is een omvormer en wat doet het? Wie zich verdiept in de aanschaf van zonnepanelen, hoort in één adem ook vaak het woord: ‘omvormer’. Vaak is wel duidelijk wat een zonnepaneel is, ook omdat dit het meest zichtbare deel is van een zonne-stroominstallatie. Over wat precies een omvormer is en wat het doet, daarover zijn vaak nog vragen.


Contact

Verschillende soorten stroom

Met zonnepanelen produceer je zelf groene stroom. Wat je hiervoor nodig hebt zijn een goede locatie om de zonnepanelen te plaatsen, en onder andere een methode om de opgewekte stoom om te zetten van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom(AC). Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen er worden geplaatst, kan de vermogensklasse van de omvormer worden geselecteerd. Hoe meer zonnepanelen er worden geplaatst, hoe meer vermogen de omvormer moet hebben.



Maximum Power Point

Wat is een omvormer nog meer dan een apparaat dat ervoor zorgt dat je de opgewekte stroom ook kunt gaan gebruiken? Een omvormer bewaakt ook dat je een zo hoog mogelijk rendement dat je met de pv-panelen behaalt. Dit wordt gedaan met Maximum Power Point (MPP) Tracking. Dit is een type software dat onderdeel uitmaakt van de omvormer. Ieder zonnepaneel heeft een eigen punt waarop het een maximaal vermogen levert bij een specifieke stroomsterkte en spanning. Het punt waarop het maximum wordt bereikt wordt MPP (Maximum Power Point) genoemd. De MPP-tracker in de omvormer de MPP. Stel dat punt A volle zonnesterkte pakt en punt B in de schaduw ligt, dan schakelt de omvormer om naar dat punt voor zo min mogelijk verlies van rendement. 


wat is een omvormer?
wat is een omvormer?

Veelgestelde vragen over omvormers

  • Hoe werkt een omvormer?


    Een omvormer zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Gelijkstroom is een constante spanning die één richting opgaat. De stroom van accu’s en batterijen, maar ook de zelfopgewekte stroom via een pv-systeem is gelijkstroom.  Bij wisselstroom wisselt de spanning razendsnel (50 keer per seconde) tussen positieve spanning en negatieve spanning, waardoor er een stroming ontstaat. Dit is het type stroom dat nodig is om elektrische apparaten te laten werken. De omvormer is ook een belangrijk onderdeel als het gaat om de veiligheid van het systeem. Een omvormer voorkomt oververhitting en regelt ook de frequentie van het elektriciteitsnet. Bij overbelasting van net vermindert het automatisch het vermogen. Bij ernstige problemen kan een omvormer het systeem ook loskoppelen van het elektriciteitsnet. 


  • Hoeveel omvormers heb je nodig?

    Een omvormer is afgestemd op het maximale vermogen van het pv-systeem. Daarbij mag het vermogen van de omvormer iets onder het vermogen van de zonnepanelen blijven. Wanneer de zonnepanelen 3000 Wattpiek (Wp) vermogen leveren, volstaat een omvormer van 2.500 Watt ook, omdat de Nederlands weersomstandigheden zelden zo zijn dat het volledige vermogen wordt behaald. 

  • Wat kost een omvormer?

    Een kwalitatieve omvormer kost tussen de 750 en 1.250 euro, excl. BTW en inclusief plaatsing. Bij aankoop van zonnepanelen wordt u altijd goed geïnformeerd over de verschillende opties. 

  • Mag een omvormer in de meterkast?

    Dat is afhankelijk van het type omvormer. Omdat elektriciteitskabels altijd een bepaalde weerstand hebben die voor verlies zorgt, wordt een omvorm het liefst zo dicht mogelijk bij de pv-installatie geplaatst. Ook produceren omvormers warmte zie ze kwijt moeten. Een meterkast is daarom niet altijd de beste plaats. Met name omvormers voor kleinere pv-installaties kunnen probleemloos in een meterkast geplaatst worden. De installateur zal u altijd informeren wat de beste locatie is voor uw situatie. 

  • Hoelang gaat een omvormer mee?

    Goede zonnepanelen gaat tot 30 jaar mee. De huidige omvormers zijn tussen de 20 en 25 jaar aan vervanging toe. Dit betekent dat eerder aan een omvormer toe bent dan aan nieuwe zonnepanelen. 

Vragen?

Over Compleet Zonnepanelen

Compleet Zonnepanelen is een aanbieder van zonnepanelen, inclusief montage, het leggen van kabels en het plaatsen van de omvormer(s). Voor een adviesgesprek bezoeken wij onze opdrachtgevers, zowel zakelijke klanten als particulieren klanten, op de locatie waar de zonnepanelen moeten komen. Zo kunnen we de locatie en mogelijkheden goed beoordelen en een optimaal advies uitbrengen. Samen dit advies over de verschillende opties over merken en systemen ontstaat een duidelijk beeld over mogelijkheden, kosten, besparing en terugverdienmodel en adviseren we u over eventuele subsidiemogelijkheden.



Offerte aanvragen
  • zonnepanelen btw vrij

    zonnepanelen btw vrij

    Schrijf uw onderschrift hier
    zonnepanelen btw vrij

Deel deze blog

Zonnepaneel 165x100
door Rini Petersen 4 juli 2023
Op zoek naar zonnepanelen van het formaat 165x100? Ontdek de beste opties voor duurzame energie met de afmeting 165cm x 100 cm. Bespaar op energiekosten en maak gebruik van groene stroom. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en ontdek de voordelen van zonnepanelen in dit formaat.
Wat doen zonnepanelen?
door Rini Petersen 31 mei 2023
Wat doen zonnepanelen nu precies? Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Wanneer de zon op de panelen schijnt, wordt er gelijkstroom geproduceerd. Deze wordt omgezet in wisselstroom door de omvormer, waarna het gebruikt kan worden in huis. Eventueel overschot kan teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet.
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?
door Rini Petersen 1 mei 2023
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren? Zonnepanelen en zonnecollectoren zijn populaire producten om duurzamer om te gaan met energie. Zonnecollectoren maken het mogelijk om bij voldoende warmte buiten, water te verwarmen zonder verwarmingsapparatuur. Zonnepanelen wekken elektriciteit op.
Wat is een omvormer?
door Rini Petersen 27 maart 2023
Wat is een omvormer? Veelgestelde vragen over omvormers. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom zodat de energie bruikbaar is voor huishoudelijke apparatuur of voor het opladen van een auto. Ze bewaken ook de prestaties van de panelen, zodat de hoogst mogelijke opbrengst en veiligheid wordt gegarandeerd.
Salderingsregeling 2025
door Rini Petersen 25 januari 2023
Salderingsregeling 2025: salderingsregeling zonnepanelen is uitgesteld. De salderingsregeling is een regeling waarbij huishoudens die zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, deze energie kunnen terugleveren aan het energienet en hiervoor een vergoeding krijgen. De regeling is gepland om afgebouwd te worden vanaf 2025, en verwacht dat salderen in 2031 helemaal vervalt.
Zonnepanelen BTW Vrij
door Rini Petersen 10 januari 2023
Zonnepanelen BTW Vrij: BTW op zonnepanelen verdwijnt! Vanaf 1 januari geldt voor al deze diensten het 0-tarief. Dit betekent dat u niet extra hoeft te betalen voor een van deze extra activiteiten. Voor alle diensten die hier niet worden vermeld, geldt echter het normale btw-tarief van 21 procent. Kies snel voor zonnepanelen nu de BTW op zonnepanelen nog vrij zijn.
Share by: